uitspraken van bekende schrijvers

Uitspraken van bekende schrijvers helpen bij het schrijven

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding voor de nieuwsbrief  via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Uitspraken van bekende schrijvers over hun werk doen het altijd goed. Het zijn vaak bewonderingswaardige, bijna jaloersmakende bondige samenvattingen van hun ideeën. Schrijf je zelf, dan lees je ze meestal graag, je praat er over, deelt ze op Facebook of Instagram of je hangt ze op een prikbord bij je schrijfplek. Maar weet je dat ze niet alleen leuk of interessant zijn? Je kunt er ook beter door gaan schrijven.

Beter schrijven door quotes

Quotes van bekende schrijvers doen namelijk iets met je schrijversbrein. Ze blijven er rondzingen, zetten je aan het denken. Niet zo vreemd natuurlijk, want het onderwerp ligt je na aan het hart. Je wikt en weegt en je bekijkt hoe ze passen bij jouw eigen kijk op schrijven. En sommige uitspraken zijn zo raak: zoiets had je zelf wel willen bedenken! 

Wat ze kunnen opleveren

  • Uitspraken van bekende schrijvers zijn een bron van inspiratie. Zeker als je het werk van een schrijver interessant vindt wakkert het de wens aan om ook op zo’n manier te kunnen schrijven.
  • Uitspraken van bekende schrijvers zijn vaak universele waarheden. Ze komen voort uit hun rijke ervaring.
  • Uitspraken van bekende schrijvers zijn bemoedigend. Meestal kom je ze tegen als je ergens mee zit. Het is fijn om dan quotes te bekijken, dat bespaart je een zoektocht door hele boekwerken. Ze laten ook zien dat er oplossingen zijn voor je schrijfproblemen en  juist die combinatie maakt dat je er weer zin in krijgt.
  • Uitspraken van bekende schrijvers kun je vaak gemakkelijk onthouden. De korte en krachtige manier waarop ze verwoord zijn helpt daarbij: denk maar aan de uitspraak ‘kill you darlings’.  Die zegt iets over de waarde die jij zelf aan een tekst hecht, ten opzichte van de waarde voor het verhaal en de lezer.
  • Uitspraken van bekende schrijvers zorgen er voor dat je bijna moeiteloos iets leert over het schrijfproces. Je hoeft er bijvoorbeeld geen tijd voor vrij te maken, want meestal kom je ze gewoon tegen. En interessante quotes komen meestal vaker voorbij.  Daardoor verankeren ze zich gemakkelijk in je schrijversbrein; je bent je er dan niet eens van bewust dat je er iets van opsteekt.

De quotes zijn kort en bondig, maar tegelijk veelomvattend. Dat maakt dat je er meer uit kunt halen. Tenminste, als je het leerproces zelf een zetje geeft.

Vijf manieren om er je voordeel mee te doen

  1. Als je een boek over schrijven te pakken hebt, ga dan gericht op zoek naar mooie zinnen en uitspraken. Onderzoek waarom een bepaalde zin of quote je aanspreekt. Is het de schrijfstijl, het onderwerp? Wat maakt deze uitspraak voor jou zo speciaal?
  2. Vroeger schoolden schrijvers zich via het werk van de meesters. Eerst door het te kopiëren, daarna door imiteren. Herschrijf een quote, zoek er je eigen woorden voor en kijk welke  inzichten dat geeft. Je kunt beginnen met het zoeken van synoniemen. Vervang een woord en kijk of de betekenis verandert.
  3. De derde stap in het leerproces –  na kopiëren en imiteren –  is het evenaren en zelfs voorbijstreven van het werk van de meester. Maak een meer vrije ‘hertaling’ van de uitspraak, kijk of het je lukt om deze nog aantrekkelijker of duidelijker te maken. Op die manier vergroot je jouw inzicht in het schrijfproces en je schrijfvaardigheid.
  4. Gebruik de quote als aanzetje om te schrijven. Je hoeft hem niet letterlijk te gebruiken. Stel, je neemt als vertrekpunt de bekende uitspraak van Einstein: ‘Logica brengt je van A naar B, je verbeelding brengt je overal’, dan kun je bijvoorbeeld iets schrijven over een hoofdpersoon met magische krachten die hem overal brengen.
  5. Verzamel gericht uitspraken van bekende schrijvers. Koop een mooi notitieboekje om ze in te bewaren of sla ze op in een bestandje op je smartphone. Je kunt ze dan meenemen en lezen waar en wanneer je wilt. Of zet ze in een bestand op je computer.  Verdeel je ze in categorieën, dan heb je altijd een goede quote bij de hand als je daar behoefte aan hebt.

Tenslotte

Ik hoop dat je schrijversquotes net zo interessant vindt als ik.
Zoek je voorbeelden, kijk dan eens op deze webpagina van ikwilschrijven.

Veel schrijfplezier!


Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.
Foto: Margriet Westervaarder

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding voor de nieuwsbrief  via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl