boek schrijven

Boek schrijven? 8 praktische tips om het echt te doen.

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Boek schrijven? Acht praktische tips om het echt te doen

Een boek in je hoofd is nog geen boek op papier. Om het echt te schrijven is flink wat doorzettingsvermogen nodig. De volgende acht tips helpen je daarbij.

  1. Schrijf het boek nu, stel later bij.

Daarmee bedoel ik: maak je in de eerste schrijffase geen zorgen over spelling of grammatica. En maak je ook nog niet druk over de feiten. Of ze kloppen, en of dat nodig is voor je verhaal kun je later bekijken. 

  1. Ja, je hebt wel tijd om te schrijven.

Tenminste: als je echt wilt dat dat boek er komt. Werk je fulltime? Heb je een gezin? Sta iedere dag een uurtje of twee eerder op, voor alles in huis tot leven komt. Of schrijf ’s nachts. Probeer een vast tijdstip te vinden om te schrijven aan je boek. Deeltijdschrijver zijn met een andere baan of je gezin ernaast kan trouwens heel goed werken. Er zijn genoeg schrijvers die vastlopen op het moment dat ze zich fulltime aan hun schrijverschap wijden.

  1. Schrijftijd = werktijd.

Je boek schrijven is geen hobby, maar werk. Ga er ook op die manier mee om. Laat vrienden, familie en kennissen weten dat jouw schrijftijd werktijd is. Het helpt als je de deur uit kan, naar kantoor of een andere werkruimte. Is dat geen optie, zorg dan thuis voor een werkplek die echt alleen voor jouw schrijfwerk is. Op zolder of in de kelder, of desnoods in een hoek van je slaapkamer. Baken je ruimte dan af. Bijvoorbeeld met een kamerscherm.

  1. Schrijftijd = schrijftijd!

Wees streng voor jezelf. Zet een timer, een zandloper, een grote klok voor je neus. Spreek met jezelf af hoe lang je gaat schrijven en houd je daar aan! Werken met de pomodoro-techniek kan er voor zorgen dat je fris blijft. Heus, het werkt! Ik gebruikte dit zelf toen ik aan Schrijfstarters werkte, en ik zie wat het auteurs oplevert die meedoen met Schrijfsupport.

  1. Geen e-mail, telefoon, whatsapp of social media als je schrijft

Eigenlijk hoef ik dit niet uit te leggen, toch? Schakel ook alle berichtmeldingen uit. Zelfs als je de berichten niet leest, leiden ze je af.

  1. Zet iedere keer een stip aan de horizon

Een roman telt al snel 75.000 tot 150.000 woorden. Misschien zelfs meer! Als je daar aan denkt, kan de moed je in de schoenen zakken. ‘Dat krijg ik nooit voor elkaar!’ Stel tussendoelen,  bijvoorbeeld 1000 woorden per dag schrijven. Dan heb je zelfs met schrijfvrije weekenden binnen drie maanden de eerste versie van je boek!

  1. Werk met een deadline

Er zijn mensen die gedisciplineerd kunnen werken zonder deadline. Maar veel zijn het er niet. De deadline is een echte stok achter de deur. Plan tevoren, zorg ervoor dat ze op een organische manier samenvallen met bijvoorbeeld je vakantieafspraken, met feestdagen en in ieder geval met het moment waarop je wil dat je boek in de verkoop gaat. Voor Kerstmis? Moederdag?

  1. Houd een wortel voor je neus

Stel jezelf beloningen in het vooruitzicht:
‘Als ik deze scene af heb, dan mag ik een lekkere latte macchiato.’
‘Als ik vandaag 1500 woorden op papier krijg, ga ik morgen naar het filmhuis.’

Het werkt, heus. Probeer maar. 

Dit zijn vooral praktische tips: Heb je behoefte om over de inhoud  van je boek te sparren? Over dialogen, plots, verhaallijn, schrijfstijl, …
Ik help je graag de stap zetten om tot een goed verhaal te komen.

Veel schrijfplezier!

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven.
Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.

Foto: Margriet Westervaarder

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl