creatiever met facebook

Creatiever met Facebook

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Creatiever met Facebook

Als schrijver, en ook als schrijfcoach is het goed om te werken aan je creativiteit. Dat kan op verschillende manieren. Maar weet je dat Facebook wat dat betreft ook heel wat te bieden heeft?

Netwerk
In 2012 zette ik aarzelend de eerste stappen op dit platform. In eerste instantie gewoon omdat ik nieuwsgierig was. Nu, in 2020 ben ik fervent gebruiker, ondanks het sturend algoritme. Ik gebruik Facebook bijvoorbeeld graag om voeling te houden met mijn netwerk, met medeschrijvers, vakgenoten en collega’s: het merendeel van de 688 Facebookvrienden waarvan ik er veel persoonlijk ken.
Ik lees graag waarmee ze bezig zijn, waarom ze naar een bepaalde voorstelling gaan, hoe een bepaald boek, gedicht of bericht hen raakt. Ze stellen vragen, voeden mij met hun kennis en inzichten en maken me nieuwsgierig. En sommige van hun activiteiten houden mijn denken lenig.

Meisjes van 16
Vorig jaar plaatste een van mijn collega’s iedere dag zonder uitleg of toelichting een foto met 16 voorwerpen. Vaak hadden ze een relatie met haar werk: 16 deksels van verfpotjes, 16 kwasten, 16 gebruikte wascokrijtjes, 16 tekeningen van de kinderen uit haar tekencursus. Soms waren de beelden persoonlijker: 16 armbandjes, 16 deegbolletjes op een bakplaat, 16 afgebakken koekjes, 16 playmobilfiguren, een zin met 16 letters, 16 vijgen van de boom uit de tuin. Ik keek er iedere dag naar uit.

Doorgaan
Na een aantal maanden schreef ze dat ze er mee ging stoppen. Twee andere collega’s en ik lieten haar weten dat echt heel jammer te vinden. Met elkaar spraken we af om ook af en toe een 16 te plaatsen. Om dat te coördineren maakten we een groepje op Whatsapp: meisjes van 16. Met elkaar lukte het ook om het een jaar lang vol te houden. Deze facebook-exercitie bleek voor mij een uitgelezen manier om mijn creativiteit aan te zwengelen. 

Motor voor creativiteit
Ik  keek anders naar de wereld om me heen. En er ontstonden meestal snel patronen. Ik fotografeerde bijvoorbeeld dagenlang servieswerk, verschillende voorwerpen uit de keuken, groente, fruit en natuurvondsten. Zat ik eenmaal op zo’n spoor, dan ging het maken van foto’s  gemakkelijk. Meer moeite stak ik in het fotograferen van 16 bijzondere huisnummers 16.

Hobbeltje 
Daarbij stuitte ik op een kleine hindernis: want met het maken van die foto’s kwam ik voor mijn gevoel soms wel heel dichtbij het privé van anderen. Ik nam dat hobbeltje, vond er een weg in.  Het gaf een gevoel van ruimte. 

Victor Veilig
Erg leuk vond ik het fotograferen van 16 ‘Victor Veiligs’, ieder met een eigen verhaal. Sommige  verkeersmannetjes misten een been, anderen zaten op vreemde manieren aan bomen en lantarenpalen geketend. Het idee om die te fotograferen ontstond nadat een van mijn Facebookcollega’s er een paar keer iets over postte.

Woordenbeeld
Dit jaar bedacht ik een eigen vorm van om mijn eigen creativiteit op gang te houden.  Ik begon het fotoalbum Woordenbeeld: woord zoekt beeld – om samen een nieuw verhaal te vertellen. Iedere dag plaats ik een foto met een bijpassend woord. Het vinden er van werkt verschillend: de ene keer is het beeld leidend, een andere keer het woord. Hoe dan ook, ze doen iets met elkaar. En het werkt! 

Aanstekelijk
En niet alleen ik word creatiever  met Facebook. Vrienden dragen extra woorden aan bij een foto, en ze reageren op elkaar.  En soms kom ik een woord tegen in een post van een ander dat met triggert. Dan ga ik op zoek naar een beeld. En af en toe krijg ik complete woordenbeelden aangereikt, want, zoals een van mijn Facebookvrienden zegt:  ‘het werkt aanstekelijk’.

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.
Kijk op haar Facebookpagina voor het album Woordenbeeld
Wil je werken aan creatievere teksten? Marja kan je daarbij begeleiden. Maak een afspraak voor een schrijfconsult (online of op locatie) voor een frisse blik op je boek, blog of tekst voor je website.

Labels: creativiteit 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl