gebruik getallen en cijfers bij het schrijven

Gebruik getallen bij het schrijven

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

gebruik getallen bij het schrijven

Ze zijn bijna overal om ons heen: getallen. Bij het schrijven kunnen ze goed van pas komen. Functioneel, met jaartallen, kloktijd, afmetingen en percentages; maar ook met de symbolische kant. Theo Meder, senior-onderzoeker aan het Meertens Instituut maakte een prettig leesbaar  overzicht in antwoord op de lezersvraag waarom in sprookjes het getal 7 zo vaak voorkomt.

Inspiratiebron bij het creatief schrijven

Hoe gebruik je getallen bij het schrijven? Het is vooral interessant als je daarbij  los kan gaan van je gebaande denkpaden. Kijk maar eens wat het je oplevert als je de ramen van je denken wijd openzet en je verwondert over het karakter, gebruik of de herkomst van getallen. 

Experimenteren maar!

Ga bijvoorbeeld in gesprek met anderen over de vragen hieronder. Of ga er mee aan de slag: kies een getal, neem een vel papier en vul dat met zoveel mogelijk vormen, teken, kleur, schrijf. Doe dat met je ogen open en met je ogen dicht. Neem een stuk klei en laat je handen het denkwerk doen. Dat helpt je om je hoofd zoveel mogelijk leeg te maken van het dagelijkse gebruik van getallen en cijfers!

  • Kun je getallen zien?
  • Hoeveel vormen kan een getal hebben?
  • Hadden getallen en cijfers er anders uit kunnen zien?
  • Kun je getallen voelen?

Wat gebeurt er als je getallen nieuwe vormen geeft?

Een groep kinderen in de leeftijd van vijf tot elf jaar ging op zoek. Al doende ontstonden er bij hen nieuwe getalvormen: driedimensionale stapelgetallen, verfgetallen, een ongeluks-geluksgetal, combigetallen en een klaverviergetal . Een prachtige inspiratiebron voor het bedenken, schrijven en vertellen van verhalen. In welke situatie of omgeving worden ze gebruikt, door wie, en waarom?

Waar komen getallen vandaan?

Natuurlijk kun je op zoek gaan naar informatie over de herkomst of geschiedenis van getallen. Bij het schrijven van gedichten of verhalen kun je die prima combineren met eigen gedachten en ideeën! 

  • Waar komen getallen vandaan?
  • Waarom zijn ze er eigenlijk?
  • Zouden er getallen zijn, als er geen mensen waren?
  • Gebruiken dieren getallen?
  • Bestaan geluksgetallen?

Schrijf een waaromverhaal

De waaromvraag is fijn als uitgangspunt om te beginnen. Kies een getal uit en schrijf daarover een kort  ‘waarom’-verhaal, circa 250 woorden.  De titel kan bijvoorbeeld zijn: waarom vier een geluksgetal is, of: waarom negen nooit een geluksgetal kan zijn, of: waarom de nul er eerder was dan de een.  Leg in het verhaal fijntjes uit waarom;  meng feit en fictie.  Het mag humoristisch zijn of absurd, liefst onverwacht.
Sluit het verhaal af met een zin waarin je de conclusie trekt: ‘en daarom is negen nooit een geluksgetal’ of iets dergelijks.

Tellen

In een aantal afleveringen van Sesamstraat ontmoet je Graaf Tel, die de hele dag niets liever wil dan alles tellen.  Maar hoe zit dat eigenlijk? Ga bij jezelf eens na welke dingen jij telt. De dagen, plafondtegels in een wachtruimte? De auto’s die voorbijrijden als je bij het stoplicht staat? En welke dingen tel je niet, of nauwelijks?  En kan je eigenlijk wel alles bij elkaar tellen?

Leeuw + tijger =

Kinderen doen dat moeiteloos. De tweelingbroers Benjamin en Luuk hadden ieder een grote knuffel: de een leeuw, de ander een tijger. Met de vraag of je die bij elkaar kon tellen wisten zij wel raad. Een leeuw + een tijger = twee staarten.  Hoe leuk is het om te bedenken hoe dat uitpakt als je een auto en een pyjama bij elkaar telt. Of een reis en een schilderij. En dan een eigen tekst maken in de stijl van de wals van Graaf Tel.

Lenig denken: rekenen met woorden

Tenslotte nog een fijne oefening om je denken over rekenen lenig te maken. Maak een flinke lijst (of een stapel losse kaartjes) met zelfstandige naamwoorden en pik er steeds een paar uit die je dan optelt, of van elkaar aftrekt. Vermenigvuldigen, delen, wat levert dat op?  Ga uit van het principe ‘kan niet bestaat niet’ en verras jezelf! En wat voor soort tekst zou je daarmee kunnen maken?

 

Veel plezier!

Schrijven in Delft deelt tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.

Wil je graag  schrijven,  experimenteren en feedback ontvangen op je teksten? Marja organiseert regelmatig schrijfmiddagen.  Meld je hier aan als je interesse hebt, dan krijg je bericht wanneer en waar de volgende is. 

foto: Margriet Westervaarder

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl