schrijven en muziek

Schrijven en muziek

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Schrijven en muziek

Over schrijven en muziek is zoveel te vertellen dat het nooit in één blog past. Ontdek hier hoe muziek je helpt om dóór te schrijven, hoe gebieden in de hersenen die belangrijk zijn bij het schrijven geactiveerd worden, hoe je muziek kunt gebruiken om je verhaalpersonages meer kleur te geven en meer!

Muziek en concentratie

Op momenten dat je dreigt vast te lopen met schrijven kan het luisteren naar muziek uitkomst brengen. Denk maar aan de tunes bij computerspelletjes; die zijn precies zo gekozen dat ze je stimuleren om door te gaan! Bij het schrijven aan langere stukken luister ik graag naar muziek met patronen die zich steeds herhalen – met af en toe een variatie. Om maar een paar voorbeelden te noemen: Ommadawn van Mike Oldfield, Canto Ostinato van Simeon ten Holt of de minimal music van Jeroen Elfferich. Jeroen plaatst bij zijn muziekvideo’s vaak inspirerende animaties. Daar even naar kijken leidt mij niet af van het schrijven, maar helpt bij mijn concentratie.

Muziek en schrijven in het basisonderwijs

Voor leerlingen in het basisonderwijs ontwikkelde ik een serie lessen rond Moussorgski’s Schilderijentenstoonstelling. Het luisteren en beleven van de muziek staat centraal; met verschillende activiteiten wordt er een beroep gedaan op hun creativiteit. Door te luisteren, na te denken, te tekenen, te bewegen op de muziek en er met anderen over in gesprek te gaan beginnen de eigen ideeën te stromen. Zo ontstaan er gemakkelijk nieuwe verhalen of gedichten.
De lessuggestie is opgenomen in mijn boek Filosoferen doe je zo.

Heb je zin in een schrijfmiddag met muziek?
Meld je dan aan voor mijn workshop op vrijdag 11 juni, 13.30 – 15.30!

Muziek en de personages in je verhaal

Schrijf je een verhaal en komen de personages minder goed uit de verf dan je wilt? Bedenk dan eens voor ieder personage muziekvoorkeuren en muziekallergieën, maak een lijstje van nummers en muziekstukken of een speellijst op Spotify. Ga er mee spelen: laat een personage met een achtergrond waar klassieke muziek niet vanzelfsprekend is een grote voorliefde opvatten voor een van de grote componisten en je hebt meteen een verhaallijn te pakken. Want hoe is die voorliefde ontstaan? Hoe reageren de mensen in zijn omgeving?
De muziek waar je personages naar luisteren kan jou als schrijver ook helpen om hen beter te leren kennen. Het kan je meer inzicht geven in hun achtergrond, opvoeding of vriendenkring. Je kunt de muziek gebruiken om een tijdsbeeld te schetsen of er je personage mee te kleuren. Of zelfs je hele verhaal! De Schotse auteur Ian Rankin doet dat in zijn boeken over detective inspector John Rebus op prachtige wijze. Fans gaan er op fora soms helemaal over los, en sommigen maakten hele webpagina’s waarin ze zijn muzieksmaak compleet met lijsten van alle nummers bespreken. 

Muziek en het schrijversbrein

Wetenschappelijke studies laten zien dat muziek ongelooflijk veel impact heeft op ons brein. In zijn televisiecolleges maakt hoogleraar neuropsychologie Eric Scherder duidelijk hoe dat werkt. Door het luisteren naar muziek wordt onder andere de verbinding tussen beide hersenhelften groter. Verschillende gebieden in de hersenen die een rol spelen in het schrijfproces gaan door muziek beter met elkaar communiceren. Dat geldt zowel voor het luisteren er naar als voor samen zingen of het bespelen van een instrument.
Het empathisch vermogen wordt groter, het geheugen werkt beter en het probleemoplossend vermogen groeit. En bij iedereen boven de zeventien jaar worden twee taalgebieden in de hersenen actiever: het gebied van Wernicke en het gebied van Broca. Het eerste zorgt voor een beter taalbegrip en het tweede heeft invloed op het spreken van taal en het gebruiken van grammatica.

 

Aan de slag!

Het is absoluut de moeite waard om je te verdiepen in de combinatie van schrijven en muziek.  Wil je meer weten?  Neem contact op of sluit aan bij de workshopochtend schrijven en muziek!

 

Schrijven in Delft deelt tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. 

foto: Margriet Westervaarder

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl