schrijfadviezen weg er mee

Schrijfadviezen? Weg er mee!

Zomaar een greep uit de vele schrijfadviezen die je als schrijver tegenkomt:
maak een plan. Maak een personagedossier, maak een synopsis, zorg voor een goed plot, denk aan je perspectief, je zinsbouw, gebruik details, gebruik je zintuigen. Schrijf helder en levendig en denk er aan: show, don’t tell. Vermijd cliché, de lijdende werkwoordsvorm en losse eindjes in je verhaal. Werk aan je schrijfroutine door iedere dag te schrijven, op dezelfde tijd, niet te lang, niet te kort: gebruik de Pomodori-methode.
Herken je ze?  Zinvol, ja, zeker. Maar er zijn momenten dat je er moedeloos van zou worden. Dat het schrijven je bijna gaat tegenstaan. En dat zou dat echt jammer zijn!

Schrijfadviezen? Weg er mee!

Goed nieuws. Het is prima om zo af en toe alle schrijfadviezen in de wind te slaan. Jezelf de ruimte te gunnen om gewoon maar te schrijven wat er in je opkomt. In bloemrijke taal of uiterst saai; alle zinnen te beginnen met ik, ik, ik, ik. Niet te letten op komma’s en punten, op hoofdletters of spelling. Geheimschrift te schrijven of gedichten in niet-lopend rijm.

Het is prima

om je ‘morning pages’ midden in de nacht te schrijven of op je werk; tijdens je lunchpauze of tussendoor op de WC. Te schrijven als je zo fris bent als een hoentje, of met een stevig stuk in je kraag. Deadlines terzijde te schuiven of die juist te gebruiken – maar alleen als je dat fantastisch vindt. Staar anders gewoon lekker naar de maan, wacht tot de woorden en zinnen je als vanzelf invallen.

Het is prima

om je woorden te vangen met een PC, I-pad of op je telefoon, op post-its te schrijven, op de achterkant van een kassabon of lege brintadoos, op een T-shirt of een beslagen raam; ze met Oost-Indische inkt te kalligraferen of in hanepoten, te schrijven in blokletters of je allermooiste schoonschrift. Met je favoriete potlood, vulpen of een bic, met stoepkrijt op de straat of op een muur of met onzichtbare inkt.  

Het is prima

om alleen voor jezelf te schrijven, of voor anderen; je teksten wereldkundig te maken of speciaal iets te schrijven voor je buurmeisje, voor een onbereikbare liefde of je moeder. Brieven te schrijven om rode oortjes van te krijgen of een ode aan de juffrouw ‘van de retirade’. Verhalen te schrijven waarin het wemelt van de vampieren, spoken  en heksen, of mierzoete scènes waarin de gespierde held precies op tijd arriveert om grote rampen te voorkomen, en daarna zijn grote liefde vindt. Of laat die held maar lekker eenzaam wegrijden, de ondergaande zon tegemoet.

Je mag schrijven wat, hoe, waar en wanneer je maar wilt. Als je er maar plezier in hebt!

TIP

Met mijn boek schrijfstarters hoef je niet naar de maan te staren om te wachten op inspiratie. Er zijn 101 ideeën om gewoon lekker te kunnen beginnen met schrijven!

Schrijven in Delft deelt tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. 

foto: Margriet Westervaarder

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl