je verbeelding gebruiken bij het schrijven

Je verbeelding gebruiken bij het schrijven

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Je verbeelding gebruiken bij het schrijven

Of je nu fictie schrijft, poëzie of je memoires: je verbeelding gebruiken bij het schrijven is een goed idee. De vraag is: kan iedere schrijver dat? En waarom is het van belang? Om te beginnen met het eerste: ja, in principe kunnen alle schrijvers hun verbeelding gebruiken. Simpelweg omdat iedereen voor het betreden van het domein van woorden en zinnen de wereld om zich heen via beelden begrijpt. Maar naarmate de taalvaardigheid groeit neemt dat vermogen vaak af. En taal en talig denken wordt ook sterk gestimuleerd door de manier waarop ons onderwijs is ingericht.

Beelddenkers

Beelden oproepen, je voorstellingsvermogen aanzetten: er zijn ook heel wat mensen waarbij dat van nature gebeurt. Is dat  een voordeel bij het schrijven? Ja en nee. Beelddenkers, die een voorkeur hebben voor het denken in beelden, zien bij het schrijven vaak van alles voor zich: personages, het verhaal, de omgeving, gebeurtenissen; en dat is natuurlijk fijn, het is een bron van inspiratie. Maar het vinden van de juiste woorden en zinnen is voor hen lang niet altijd gemakkelijk.

N.B. In leersituaties wordt steeds vaker onderscheid gemaakt tussen beelddenkers en taaldenkers. Wil je daar meer over weten,  bekijk dan de website van de stichting beelddenken.)

Taaldenkers

Bij taaldenkers is het juist andersom: ze hebben een uitgesproken voorkeur om te denken in taal, woorden en zinnen. Vaak hebben ze een rijke woordenschat. Maar beelden komen bij hen niet spontaan naar boven. Ze kunnen wel beelden bedenken, als plaatjes die hun woorden ondersteunen.

Verbeeldingskracht is van belang

Voor zowel beeld- als taaldenkers is het belangrijk om te beseffen dat verbeeldingskracht een wezenlijk onderdeel is bij het schrijven van proza en poëzie; voor het  schrijven van alle levendige en toegankelijke teksten. Het is steeds de kunst om zo te schrijven dat iedereen zich er iets bij kan voorstellen. Want ook onder lezers bevinden zich beeld- en taaldenkers.

Zet de beelden naar je hand

Heb je als schrijver een beeld voor ogen, dan heb je een mooie basis voor het schrijven. Van een beeld kan je een verhaal maken; het beeld op zich is natuurlijk nog geen verhaal. Terwijl je je voorstelt hoe iets is – of zou kunnen zijn, gebeurt er van alles in je brein dat je creativiteit aanwakkert. Je kunt je inleven in je personages, en er kunnen allerlei associaties, herinneringen en gevoelens naar boven komen . Daarmee kun je het beeld kneden, aanvullen, verkennen, er mee spelen en het in de context van een verhaalidee passen. 

Verbeeldingskracht trainen

Regelmatig spelen met woorden en beelden helpt jou als schrijver soepeler om te gaan met verbeeldingskracht.  Probeer deze drie oefeningen maar:

1. Aanvullen

Je doet deze opdracht op twee manieren: door te tekenen en door te schrijven.
Begin met de tekenopdracht en wissel dan af.  

  • Bekijk de foto hier onder. Je ziet een halve kleuter. Je hersenen vullen de foto zelf aan, omdat je weet dat de meeste kleuters twee handen en twee voeten hebben. Verder zie je dat er iets is dat haar aandacht vangt. Maar wat?
  • Maak een printje van deze foto.
  •  Maak zichtbaar wat er buiten het fotokader te zien is, of wat daar gebeurt.
    Dat kan heel realistisch, dat noemen we convergent denken. Je kunt evengoed je fantasie gebruiken: wat zou er kunnen zijn? Wat zou er kunnen gebeuren?
  • Probeer meerdere ideeën en oplossingen te tekenen.

Klaar? Doe nu hetzelfde al schrijvend.

verbeeldingskracht - aanvullen

2. Cijferspel

  • Neem een vel papier en schrijf onder elkaar de cijfers 1 t/m 10.
    Tip: maak ze niet te klein!
  • Neem een potlood en maak van ieder cijfer een dier.
  • Heb je (als taaldenker?) niet meteen ideeën? Om op gang te komen is de twee misschien het handigst. Je kunt er gemakkelijk een zwemmende zwaan van maken.

3. Lettertekenen

In 2016 ontving Harriët van Reek de gouden penseel voor haar fascinerende boek Lettersoep. Daarin komen de letters letterlijk tot leven; in de moestuin, bij de bakker en bij de slager. De hoofdpersoon is meneer Letterel, die overal letters ziet.

  • Neem papier en kleurpotloden en begin met lettertekenen.
  • Vind je het lastig om op gang te komen? Via deze link kun je een aantal bladzijden bekijken om inspiratie op te doen.
  • Vind je het écht lastig om zelf te tekenen? Neem dan eerst een bestaande afbeelding en vul deze aan met letters. Daarna ga je het zelf proberen.  

Meer met verbeeldingskracht en schrijven

Het is absoluut de moeite waard om je verbeeldingskracht te gebruiken bij het schrijven. Wil je meer weten?  Oefenen? Neem contact op of sluit aan bij de workshopochtend verbeeldingskracht gebruiken!

Schrijven in Delft deelt tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. 

foto: Margriet Westervaarder

 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl