Verzamel inspiratie met de E.T.-methode van Haruki Murakami

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Het is geen geheim dat ik van schrijfboeken houd. Ik deel boekentips op mijn blog, heb zelf een schrijfboek geschreven en kruip zelfs in mijn vakantie met vakliteratuur op de bank.

Zo las ik laatst ‘Romanschrijver van beroep’, een autobiografisch boek van de Japanse schrijver Haruki Murakami. In een reeks persoonlijke essays vertelt hij hoe hij schrijver is geworden, hoe zijn schrijfproces is ingericht en nog veel meer.

Inspiratie voor je eerste boek

Murakami vertelt ook over inspiratie. Toen hij spontaan begon aan zijn eerste roman, had hij wel die drang om zich uit te drukken, maar nog geen idee wát hij dan moet schrijven.

Daar komt E.T. om de hoek kijken: “in E.T. van Steven Spielberg heb je die scène waarin E.T. in een berghok oude rommel bij elkaar graait en daarmee geïmproviseerde zendapparatuur bouwt. Weet u nog? Een paraplu, een leeslamp, eetgerei, een platenspeler… […] Hoewel ‘geïmproviseerd’, is het wel een heuse zender, waarmee hij contact kan leggen met zijn moederplaneet, duizenden lichtjaren van ons verwijderd. Toen ik in de bioscoop die scène zag, was ik onder de indruk. De betere romans komen vast ook op die wijze tot stand.” (Murakami, p. 100)

Het is jouw taak als schrijver om spullen in je berghok te verzamelen. Kijk naar je eigen leven, je omgeving, de mensen en dingen die je tegenkomt… Wat vind je opvallend? Wat raakt je? Wat maakt je nieuwsgierig? Dat zijn allemaal puzzelstukjes voor je verhalen.

Is dat wel origineel?

Misschien ben je bang dat die zaken te alledaags, te cliché zijn. En misschien zijn die losse puzzelstukjes dat ook, maar het gaat erom wat jij er mee doet.

Waar mensen een paraplu en een platenspeler zien, ziet E.T. de mogelijkheid “to phone home”. En echt, je hoeft geen buitenaards wezen te zijn om creatieve ideeën te krijgen!

Zoals Murakami zegt: “Het materiaal op zich is niet zo belangrijk. Wat er vooral moet zijn, is ‘magie’. Ook al heb je niets dan alledaags, eenvoudig materiaal, ook al gebruik je alleen simpele, ongekunstelde woorden, zolang er magie in zit, kun je daaruit verbazend verfijnde apparatuur maken.” (Murakami, p. 100-101)

Welke puzzelstukjes klik jij aan elkaar? Wat voor nieuwe beelden levert dat op? Jouw combinaties van puzzelstukjes zorgen voor een dosis originaliteit.

Wacht niet op inspiratie

Door altijd je ogen en oren open te hebben staan voor nieuwe puzzelstukjes, kom je er steeds meer tegen. En hoe vaker je nieuwe vondsten toevoegt aan je rommelhok, hoe makkelijker het wordt om verrassende combinaties te maken!

 

Voor je het weet heb je E.T. als muze aan de deur: “We moeten altijd onze voorraad ‘rommel’ klaar hebben liggen. Als E.T. dan toevallig langskomt en zegt: ‘Sorry, maar mag ik een paar dingen uit je hok gebruiken?’, kunnen we vlug de deur opendoen, hem onze voorraad laten zien en zeggen: ‘Ja, hoor. Ga je gang maar.’” (Murakami, p. 101)

Als je van Murakami’s verhalen houdt, kan ik je dit boek zeker aanraden. Als je meer zin hebt om te schrijven dan om te lezen, maar nog wel een duwtje in de rug kan gebruiken om je rommelhok vol te stouwen, meld je dan aan voor mijn gratis schrijftips en –oefeningen.

Veel lees- en schrijfplezier!

Schrijven in Delft deelt tips en informatie over schrijven. 

Kelly Meulenberg is een schrijfcoach waarmee we graag samenwerken. Ze helpt schrijvers een kort verhaal, roman of blog te schrijven om trots op te zijn. 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl