schrijven met de hand-ontdek de voordelen

Schrijven met de hand? Ontdek de voordelen!

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Schrijven met de hand verliest aan populariteit. Dat is jammer, want het heeft flink wat voordelen.

Al meer dan tien jaar ontvang ik mensen die willen schrijven. Ze hebben zich aangemeld voor een cursus of workshop, doen mee met een project of komen voor een schrijfconsult. Neem je favoriete pen mee, zeg ik altijd. En een schrijfblok, een schrift of een mooi notitieboek.

De meesten doen dat. Wel  wordt er de laatste tijd vaker gevraagd  of ze ook op de laptop mogen schrijven. Ja, zeg ik dan. Thuis. Wat je bij mij aan woorden vangt, kan je thuis uitwerken.

Bosje wortelen

Lekker met de hand schrijven, gewoon omdat het kan! In het begin vinden sommige mensen schrijven met pen en papier onwennig. Schrijfkramp ligt dan nog al eens op de loer. Hoe meer je met de hand schrijft, hoe minder last je daarvan hebt.
Maar mocht het er toch inschieten,  dan is er een handige manier om dat snel weer kwijt te raken. Even de handen losschudden, ongeveer zoals je doet met een bosje wortelen waar zand aan zit en: schrijfkramp, adieu.

Voordelen van schrijven met de hand

 Ik ervaar eigenlijk alleen maar voordelen.

  • Ik doe het graag, dus het geeft me een plezierig gevoel
  • Ik merk dat ik mijn gedachten op een andere manier orden
  • Ik leg andere verbanden als ik de letters op papier zie verschijnen
  • Ik vind het een krachtige manier om meer inzicht te krijgen in wat me bezighoudt.

En er zijn er meer. Op de website van het Platform voor Handschriftontwikkeling is veel informatie verzameld. Grafoloog Aartje Schoenmaker pleit al jaren voor meer aandacht voor het schrijven met de hand op de basisschool. In een interview in het Algemeen Dagblad zei ze er het volgende over:

“Het is heel belangrijk voor je hersenontwikkeling. Door te schrijven worden er in je hersenen allemaal verbindingen gelegd, tussen je linker- en rechterhersenhelft bijvoorbeeld. Je kunt je beter concentreren, je fijne motoriek verbetert en je kunt sneller denken.”

Warm pleidooi van ’s werelds beste schrijfcoaches

Natalie Goldberg en Julia Cameron, twee van de allerbeste schrijfcoaches ter wereld zijn eveneens voorstander. Ze vertellen het al jaren: dagelijks schrijven – met de hand – doet je goed. Als mens en als schrijver.

Van Julia Cameron kennen velen het ‘morning pages’-advies: iedere dag beginnen met het vullen van drie pagina’s met de hand. Direct na het opstaan, als je innerlijke criticus nog in sluimerstand staat. Mijn collega Kathy Mattys schreef  een  fijn portret over Julia.

Natalie Goldberg wijst het schrijven met de computer niet af. Ze doet het zelf selectief, en dat herken ik wel. En ze adviseert om er net als bij het schrijven met pen en papier je gevoel bij te gebruiken. Wat gebeurt er met jou als je typt? Welke gedachten komen er in je op terwijl je woorden zoekt via de toetsen? Dat  advies komt voort uit haar werkwijze: zen gebruiken om te schrijven.

Schrijven in een stiltegebied

Goldbergs werk inspireerde mij ook. Ik begon met zenschrijven toen er aan de rand van de stad een stiltegebied kwam. Een plek met struikgewas, weilanden en slootjes vol riet en zwanenbloemen. De grond onder je voeten ruikt daar naar vroeger. Er zijn smalle hobbelige paadjes vol schapenkeutels omdat  een kleine kudde Maasduinschapen er fluisterstil gras maait.
Langs het pad dat naar het gebied leidt staan enkele prachtige borden in roestig cortenstaal. Uitgefreesde teksten vertellen je dat alle drukke gedachten en ‘stadsruis’ achter mogen blijven.

Schrijven in lagen

Nadat ik op die plek met veertien mensen tegelijk in stilte schreef begon ik met wekelijks zenschrijven in mijn eigen werkruimte. Samen schrijven werkt heel stimulerend; daarom zijn schrijvers welkom om aan te schuiven. Met een korte schrijfimpuls gaan we dan bijna een uur aan de slag, verdeeld over drie schrijfrondes. Schrijven met de hand, uiteraard.

Handschrift verandert  tijdens schrijven

In die drie rondes gaat mijn gedachtenspoor naar verschillende lagen, zonder dat ik dat stuur. Zodra mijn gedachten en woorden hun eigen weg gaan, verandert mijn handschrift. Het begint vaak bijna schools netjes en dan wordt het groter, kleiner, slordiger, puntiger, kriebeliger. Er komen meer of juist minder witruimtes tussen de regels. Soms ga ik enorm zitten priegelen, of ik maak grote halen en lussen.
Aan het eind van de schrijfrondes ben ik iedere keer weer verwonderd over de inzichten die naar boven zijn gekomen. Dat heb ik met het schrijven op mijn pc of laptop nooit op die manier ervaren.

Ook een keer zenschrijven?

Meld je dan aan voor de zen-app. Stuur een berichtje met je telefoonnummer naar  info@schrijvenindelft.nl of naar 06 46160919.
Zenschrijven is in principe iedere zaterdagochtend van 09.30 tot 10.30. Kijk in de  agenda voor data, locatie en tijd.

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven.
Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.

Foto: Margriet Westervaarder

 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl