manieren on je geheugen op te frissen

Vijf handige tips om je geheugen op te frissen

Bij het schrijven van je levensverhaal is het echt geen overbodige luxe om je geheugen op te frissen.

Als je van alles hebt meegemaakt en je wilt jouw ervaringen als leesbaar verhaal nalaten aan het nageslacht, dan is er meer nodig dan het opsommen van gebeurtenissen. Er zijn drie dingen van belang die er voor zorgen dat anderen jouw verhaal (of boek!) graag willen lezen:

  • een logische verhaallijn,
  • een duidelijk thema
  • het opfrissen van je geheugen.

Haal verborgen herinneringen naar boven

Om met een thema en een verhaallijn aan de slag te gaan is een flinke verzameling verhaalingrediënten nodig. Je denkt vaak wel dat je alles nog weet, maar geloof mij: er zijn altijd details weggeglipt. Ook, of juist als je het zelf hebt meegemaakt. Je geheugen opfrissen is geen overbodige luxe! Natuurlijk kost het tijd en energie, maar dat laatste  krijg je er meestal ook van. Een win-winsituatie dus. Maar: hoe doe je dat nu? In deze blog deel ik graag mijn vijf handige tips. Kies er een of meer , of gebruik ze allemaal! Ze werken allemaal net even anders en ze vullen ze elkaar aan.

Vijf handige tips om je geheugen op te frissen

1: Verzamel fysieke ditjes en datjes

Ze helpen je om situaties (opnieuw) voor de geest te halen. Stop ze bij elkaar in een map die je kunt doorbladeren (zie ook tip 5), een speciale la in je kast of desnoods in een schoenendoos. Je kunt denken aan dagboeken, schoolrapporten, geboortekaartjes, trouw- en rouwkaarten en bidprentjes; aan uitnodigingen, brieven, ansichtkaarten en schetsboeken. Aan menukaarten, programmaboekjes, bonnetjes en rekeningen, krantenknipsels en foto’s. Denk ook aan filmpjes, dia’s, souvenirs, sieraden; aan pasjes, bladmuziek, platen, bandjes en cd’s.

2: Haal herinneringen op met vrienden, familie en kennissen.

Luister vooral naar hun kant van het gebeurde. En vergeet niet om aantekeningen te maken.  

3: Onderzoek het tijdsbeeld

Ga op zoek naar details die de tijd waarin de gebeurtenissen plaatsvinden weerspiegelen. 
Dat geeft je de gelegenheid om niet alleen gedachten en gevoelens te beschrijven. Context geeft houvast!

  • Bezoek plekken waar de gebeurtenissen plaatsvonden
  • Lees krantenberichten uit die periode
  • Bekijk films uit die tijd
  • Google op data, plaatsen en gebeurtenissen uit die tijd.

4: Maak een tijdlijn 

Markeer op die lijn een flink aantal specifieke thema’s . Schrijf daarna bij ieder onderwerp minstens een A4 helemaal vol. Dat doe je alleen voor jezelf. Het is juist niet bedoeld om te laten lezen aan anderen. Deze werkwijze kost wel flink wat tijd, maar heeft twee voordelen:

  • schrijfoefeningen als deze maken verborgen herinneringen wakker
  • zo’n overzicht plaatst wat jij te vertellen hebt in perspectief.

Wat zet je dan op zo’n tijdlijn? Denk aan baby- en peuterjaren, verschillende periodes op school, studietijd, beroepsopleiding en dergelijke. Maar ook periodes met verliefdheden, ziekte, vakanties. Ik heb een hele verzameling met suggesties, te veel om een in blog te zetten.  Mail me maar even, dan stuur ik  graag een overzicht.

5: Berg alle verzamelde informatie overzichtelijk op

Een ordner met ‘showtassen’ (plastic mappen) om alles wat relevant is in op te bergen is handig. Doe je dat chronologisch en gebruik je tabbladen, dan kun je in één oogopslag vinden wat je zoekt. Je zult merken hoe fijn het is, zo’n rijk en overzichtelijk naslagwerk bij het schrijven.         

 

Als je hier mee aan de slag gaat, verzamel je vast en zeker veel moois. En dan: schrijven maar!

En wil je een keer brainstormen, sparren, of samen op zoek naar je thema of de grote lijnen? Ik help je graag de stap zetten om tot een goed schrijfplan te komen.

Veel schrijfplezier! 

Schrijven in Delft deelt tips en informatie over schrijven.
Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.

Foto: Margriet Westervaarder