Beginnen met bloggen: hoe verzin je onderwerpen voor je blog?

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Bloggen is een leuke hobby. Je eigen blog is een mooie plek om je verhalen, gedichten, columns en/of andere teksten te verzamelen.

Bloggen is ook een goede manier om je boek of bedrijf te promoten. Met gratis artikelen laten zien wat je in huis hebt, waardoor mensen eerder overtuigd zijn om je boek of dienst aan te schaffen.

Je hebt er alleen wel een lange adem voor nodig. Google stuurt je niet meteen busladingen lezers! Je zult zelf regelmatig teksten moeten plaatsen, eventuele reacties beantwoorden en je blog promoten via bijvoorbeeld social media.

Ik raad je daarom aan om een lijstje met blogonderwerpen aan te leggen. Als je dan tijd en zin hebt om een nieuwe blogpost te schrijven, hoef je niet te wachten op inspiratie. Je kiest een onderwerp van je lijst en gaat aan de slag. Handig!

  1. Veelgestelde vragen

Wat voor vragen hebben mensen over wat je schrijft of wat je doet? Je kunt de vraag beantwoorden in een blogpost!
Zelf haal ik de meeste bloginspiratie uit mijn coachsessies. Sommige vragen die schrijvers aan me stellen, verwerk ik na de coachsessie in een artikel op mijn blog. Zo vroeg iemand me hoe je een personage introduceert.

  1. Vervolgverhaal

Heb je een lang verhaal geschreven? Of werk je aan een lang verhaal? Je kunt het in delen splitsen. Zo bouw je langzaamaan een lezerspubliek op, dat wekelijks (of maandelijks of wat je maar wilt) uitkijkt naar het nieuwe deel.
Ook als je zakelijk blogt, kun je een vervolgverhaal schrijven. Je kunt in een aantal afleveringen vertellen over je achtergrond. Hoe kwam je op het idee om dit beroep te gaan doen? Wat heb je meegemaakt en geleerd voordat je begon?  Zo deelt Diana Arkeveld haar persoonlijke én zakelijke verhaal in ruim twintig delen.

  1. Interviews

Je hoeft op je blog niet alleen over jezelf te praten 🙂 Je kunt ook mensen uit je vakgebied interviewen. Denk aan collega’s, klanten en mensen die je bewondert. Daar kun je zelf ook nog van leren! Ik interviewde o.a. Bart Lammers over zijn boek en schrijfproces.

  1. Inspiratiebronnen en recensies

Waar laat jij je door inspireren? Welke boeken lees je graag? Welke films of documentaires kijk je? Naar welke artiesten of podcasts luister je? Die tips kun je ook delen met je bloglezers. Ze leren jou er beter door kennen en wie weet halen ze er zelf ook inspiratie uit.
Je kunt voor ieder boek dat je leest een uitgebreide recensie schrijven, maar dat hoeft niet. Op mijn blog vind je bijvoorbeeld een hele lijst met schrijfboeken, met korte omschrijvingen van de inhoud en mijn mening.

  1. Reportages en kijkjes achter de schermen

Ben je naar een evenement gegaan of heb je zelf een event, workshop of boekpresentatie georganiseerd? Vertel ons hoe het was! Als mensen er niet bij konden zijn, krijgen ze toch een indruk van de sfeer. En voor de mensen die er wel bij waren, is het leuk om terug te blikken en misschien wel mooie foto’s te delen. Hier lees je het verslag van de eerste Schrijfmiddag met corona-maatregelen.

  1. Recepten en handleidingen

Kun je stap voor stap iets uitleggen aan je lezer? Daar zullen ze je dankbaar voor zijn! Denk aan een recept, doe-het-zelf-tips of makkelijke oefeningen voor thuis.
Als schrijfcoach deel ik natuurlijk allerlei schrijftips en –oefeningen. Hier vertel ik je bijvoorbeeld hoe je stap voor stap een verhaal kunt verzinnen bij een foto.

Dus… waar ga jij over bloggen? Ik hoor het graag!

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Kelly Meulenberg is een schrijfcoach waarmee Schrijven in Delft graag samenwerkt. Ze helpt schrijvers een kort verhaal, roman of blog te schrijven om trots op te zijn. 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl