De soundtrack van je verhaal

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Je schrijfomgeving heeft veel invloed op je concentratievermogen en je humeur. Hoe prettiger jij je voelt op je schrijfplek, hoe makkelijker het is om leuke ideeën op te doen en mooi te verwoorden.
Nu we gedwongen zijn om meer thuis te werken en te schrijven, kan het leuk zijn om te spelen met de omstandigheden waaronder je schrijft.

Er zijn veel knoppen waar je aan kunt draaien. In dit artikel richten we ons op muziek en andere achtergrondgeluiden. Waar luister je nu naar, en hoe kun je jouw schrijfsessies nog prettiger maken?

Stilte

Sommige schrijvers zweren bij stilte. Er is geen enkel geluid dat voor afleiding kan zorgen! Je bent alleen met je gedachten en gevoelens.
Maar ja, dan moet het wel écht stil zijn. Als iets of iemand je stoort, hoe voel je je dan? Verlies je meteen je concentratie of kun je snel weer verder?
Als je graag in stilte schrijft, kan het lastig zijn om een schrijfplek te vinden die rustig genoeg is. Hang een bordje met ‘Niet storen a.u.b.’ aan de deur en geef jezelf een setje oordoppen cadeau. Of nog luxer: een noise-cancelling koptelefoon.

Achtergrondruis

Er zijn schrijvers die het liefste werken in een cafeetje, met een klein beetje geroezemoes op de achtergrond.
Op de site van Coffitivity kun je naar typische cafégeluiden luisteren. Alsof je de Coffee Company naar je schrijfplek haalt, in plaats van andersom! (Extra handig tijdens de lockdown 😉 )
De makers van Coffitivity halen een onderzoek van de University of Chicago aan, wat zegt dat achtergrondruis helpt om creatiever te denken. Het helpt je een beetje extra te ontspannen, net zoals je wel eens briljante ingevingen krijgt terwijl je heel saai staat te stofzuigen.

Je kunt vanuit huis ook reizen naar andere oorden dan je favoriete koffietentje. Op Tabletop Audio vind je achtergrondgeluiden (met soms wat muziek) van magische bossen, ruimteschepen en andere bijzondere plekken. Zeker een aanrader als je fantasy, science fiction of horror schrijft!

Muziek

Ik heb eigenlijk altijd muziek aanstaan. Zo heb ik voor mijn roman een aparte playlist met o.a. Johnny Cash en Leonard Cohen. De liedjes helpen me de klik te voelen met mijn hoofdpersonage, de gebeurtenissen en de sfeer van het verhaal.
Soms ben ik meer in de stemming voor een epische soundtrack, zoals die van Lord of the Rings, Inception of Sherlock. Misschien omdat het in je eentje op je laptop zit te tikken dan wat avontuurlijker lijkt 😉

Luister je altijd naar dezelfde muziek tijdens het schrijven of heb je aparte muziek per verhaal? Of zet je gewoon de radio aan? Gaat je voorkeur uit naar instrumentale muziek of met zang? Wat is de lievelingsmuziek van je hoofdpersonage? Experimenteer eens met je muziekkeuze. Of, als je al een perfecte playlist voor je verhaal hebt, breid dan je lijst uit met nieuwe, passende muziek!  

Variatie

Er is maar één manier om te ontdekken hoe jij het lekkerst schrijft… door van alles uit te proberen! Zo kom je er vanzelf achter wat jou het minst afleidt en de meeste energie geeft.
En zodra het weer verantwoord is, zien we je graag bij Schrijfsupport. Want in je eentje schrijven is leuk, maar in een groepje gelijkgestemden is het nog leuker!

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Kelly Meulenberg is schrijfcoach. Zij helpt schrijvers om een kort verhaal, roman of blog te schrijven om trots op te zijn.

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl