Met Facebook werken aan je creativiteit

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Als het gaat om werken aan je creativiteit als schrijver of schrijfcoach heeft Facebook je heel wat te bieden. In 2012 zette ik aarzelend de eerste stappen op dit platform. In eerste instantie gewoon omdat ik nieuwsgierig was. Nu, in 2020 ben ik fervent gebruiker, ondanks het sturend algoritme. Ik gebruik Facebook bijvoorbeeld graag om voeling te houden met mijn netwerk, met medeschrijvers, vakgenoten en collega’s: het merendeel van de 688 Facebookvrienden waarvan ik er veel persoonlijk ken.
Ik lees graag waarmee ze bezig zijn, waarom ze naar een bepaalde voorstelling gaan, hoe een bepaald boek, gedicht of bericht hen raakt. Ze stellen vragen, voeden mij met hun kennis en inzichten en maken me nieuwsgierig. En sommige van hun activiteiten houden mijn denken lenig.

Meisjes van 16

Vorig jaar plaatste een van mijn collega’s iedere dag zonder uitleg of toelichting een foto met 16 voorwerpen. Vaak hadden ze een relatie met haar werk: 16 deksels van verfpotjes, 16 kwasten, 16 gebruikte wascokrijtjes, 16 tekeningen van de kinderen uit haar tekencursus. Soms waren de beelden persoonlijker: 16 armbandjes, 16 deegbolletjes op een bakplaat, 16 afgebakken koekjes, 16 playmobilfiguren, een zin met 16 letters, 16 vijgen van de boom uit de tuin. Ik keek er iedere dag naar uit.
Na een aantal maanden schreef ze dat ze er mee ging stoppen. Twee andere collega’s en ik lieten haar weten dat echt heel jammer te vinden. Met elkaar spraken we af om ook af en toe een 16 te plaatsen. Om dat te coördineren maakten we een groepje op Whatsapp: meisjes van 16. Met elkaar lukte het ook om het een jaar lang vol te houden.

Motor voor creativiteit

Deze facebookexercitie bleek voor mij een uitgelezen manier om mijn creativiteit aan te zwengelen. Ik  keek anders naar de wereld om me heen. En er ontstonden meestal snel patronen. Ik fotografeerde bijvoorbeeld dagenlang servieswerk, verschillende voorwerpen uit de keuken, groente, fruit en natuurvondsten. Zat ik eenmaal op zo’n spoor, dan ging het maken van foto’s  gemakkelijk. Meer moeite stak ik in het fotograferen van 16 bijzondere huisnummers 16. Daarbij kwam ik trouwens een ander hobbeltje tegen, want met het maken van die foto’s kwam ik voor mijn gevoel soms wel heel dichtbij het privé van anderen.
Leuk vond ik ook het zoeken en vinden van 16 ‘Victor Veiligs’ met een eigen verhaal. Sommige van die verkeersmannetjes misten een been, anderen zaten op vreemde manieren aan bomen en lantarenpalen geketend. Het idee om ze te fotograferen ontstond nadat een van mijn Facebookcollega’s er een paar keer iets over postte.

Woordenbeeld

De meisjes-van-16-ervaring smaakte naar meer. Om mijn eigen creativiteit op gang te houden én anderen op ideeën te brengen begon ik dit jaar op Facebook het fotoalbum Woordenbeeld / woord zoekt beeld – om samen een nieuw verhaal te vertellen. En het werkt! Iedere dag plaats ik een foto met een bijpassend woord. Het vinden er van werkt verschillend: de ene keer is het beeld leidend, een andere keer het woord. Hoe dan ook, ze doen iets met elkaar. En het leukste vind ik de interactie die er op Facebook mee ontstaat. Vrienden dragen extra woorden aan bij een foto en reageren op elkaar.  Soms zie ik een woord staan in een post van een ander, waarbij ik een beeld ga zoeken. En af en toe krijg ik complete woordenbeelden aangereikt, want, zoals een van mijn Facebookvrienden zegt:  ‘het werkt aanstekelijk’.

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.
Kijk op haar Facebookpagina voor het album Woordenbeeld
Wil je werken aan creatievere teksten? Marja kan je daarbij begeleiden. Maak een afspraak voor een schrijfconsult (online of op locatie) voor een frisse blik op je boek, blog of tekst voor je website.

Labels: creativiteitAls het gaat om werkle

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl