Zeg het met beelden

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

Een veelgehoord advies aan schrijvers is ‘show, don’t tell. Vertel het niet, maar laat het zien. Maar wat wordt daarmee bedoeld? En waarom zou je dat doen?

Bij vertellen ontstaat altijd enige afstand. De lezer kijkt als het ware door een omgekeerde verrekijker naar de gebeurtenissen. Maar laat je zien wat er gebeurt, dan trek je hem het verhaal in.
Stel je voor: een personage is op een plek waar een veulen wordt geboren. Vertel je dan dat het indrukwekkend is of ontroerend, dan knikt de lezer. Maar hij voelt het niet. En dat gebeurt wel als je het laat zien. Zeg het met beelden!

Hoe doe je dat? Ga op zoek naar details, blijf tijdens het schrijven dicht bij je zintuigen en bij het onderwerp waarover je schrijft. Laat de lezer bijvoorbeeld de glanzende flanken zien van de merrie, hoe ze meerdere keren op haar zij rolt, half overeind komt, naar haar buik kijkt. Laat zien hoe ze haar benen strekt en hoe haar spieren zich spannen over de ribben bij het persen. Laat zien hoe het vruchtwater uit het vlies golft terwijl de hoefjes en voorbenen van het veulen steeds verder naar buiten komen. Beschrijf de stroom energie die door het lijf van de hoofdpersoon gaat als het veulen ineens helemaal uit het moederlijf in het stro glijdt.
Beschrijf de eerste pogingen van het veulen om op te staan. Hoe de onhandig lange stakerige benen zich geen weg weten en wegglijden in een spagaat. Dat het dier dan toch verrassend snel wiebelend wijdbeens blijft staan. Beschrijf de intimiteit tussen moeder en kind als het veulen onder de buik zoekt naar de volle uier. Hoe de lippen zich om de tepel sluiten en het begint te zuigen.
In de context van het verhaal zal de lezer meteen begrijpen wat deze ervaring voor het personage betekent.

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven.

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.
In maart 2020 verscheen haar boek Schrijfstarters, 101 manieren om te beginnen met schrijven.

Schrijfstarters biedt volop inspiratie om regelmatig te schrijven. Vanuit fantasie, waarneming, creatieve opdrachten, dichtregels, beelden, herinneringen en emoties. Een uitstekende manier om te experimenteren met beeldend schrijven.

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl