stap eens uit je comfortzone

Stap eens uit je comfortzone

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Stap eens uit je comfortzone

Als je aan een boek of verhaal werkt is het zinvol om ook regelmatig op een andere manier te schrijven dan je gewend bent. Stap eens uit je comfortzone, dat houdt je fris.
Je kunt bijvoorbeeld eens een heel andere schrijfstijl uitproberen, of op ontdekkingstocht gaan. Gewoon schrijven over wat er om je heen gebeurt. Het maakt niet uit waarover. ‘Het hoeft niet goed te zijn, of mooi. Het mag bagger zijn, want je schrijft voor jezelf,’ zegt Nathalie Goldberg in haar  onvolprezen boek Schrijven vanuit je hart.

Zenschrijven

Goldbergs manier van schrijven is een vorm van meditatie. Omdat ik een fan ben van haar aanpak reserveer ik wekelijks een uur voor meditatie- of zenschrijven.
Soms schrijf ik alleen, meestal schrijf ik samen met een paar mensen. Ik geef een korte aanzet en dan schrijven we zonder praten of oogcontact een aantal rondes.
De inspiratiebron kan van alles zijn: een voorwerp, een afbeelding, een dichtregel, een vraag, een herinnering of een doe-opdracht.

Schrijf over wat je dwarszit

Laatst gebruikte ik dit idee van Goldberg: ‘schrijf over datgene wat je dwarszit, waar je bang voor bent, over de dingen waarover je niet over wilt praten. Leer open en eerlijk te zijn.’ Toegegeven, ik aarzelde wel even, ook omdat er meer mensen aan tafel zaten. Want leuk is anders. Een ruzie, een situatie waarin je  verschrikkelijk kwaad werd, het moment waarop je precies de verkeerde keuze maakte: zet je zelf er maar toe om daarover heel precies te schrijven. 
Heel interessant om te ervaren wat het met je doet,  met je lijf, je hoofd.

Uit je comfortzone stappen kan best eng zijn

Met een freewrite à la Goldberg is het prima te doen. Je zet de timer en schrijft een eerste zin: ‘Als ik denk aan die keer dat …’  en dan laat je de pen verder het werk doen. Het helpt dat je weet dat je voor jezelf schrijft. Dat je het aan niemand hoeft te laten lezen maakt het gemakkelijker om de grens op te zoeken.

Ruimte

Het bleek voor mij een verrassend positieve ervaring. Daagse dingen verdwenen al tijdens de eerste schrijfronde naar de achtergrond.  Er ontstond ruimte voor een andere kijk op de kwestie,  andere ideeën en gevoelens kwamen op papier. Nieuwe inzichten ook. Er kwam zelfs een vraag naar boven.
Op persoonlijk vlak is het zeker de moeite waard om te schrijven over gevoelige onderwerpen.

Personages in verhalen 

En er is meer. Want even goed als jij en ik maken verhaalpersonages ook van alles mee. Leuke dingen, maar ook problematische. En het zijn juist die laatste die een lezer bezighouden. Heb jij daarover al eens geschreven vanuit jezelf, dan kun je ze in je verhaal ook gemakkelijker beschrijven. En zet je hun worstelingen levensecht neer, dan werpt dat vruchten af. 

Dus bij deze een warm pleidooi: stap eens uit je comfortzone.

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. In haar boek Schrijfstarters staan ook suggesties om te schrijven over gevoelige onderwerpen als woede, wraak en jaloezie.

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl