Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Als je aan een boek of verhaal werkt is het zinvol om ook regelmatig op een andere manier te schrijven. Dat houdt je fris, je kunt eens een andere schrijfstijl uitproberen en je kunt op ontdekkingstocht gaan. Gewoon, door te schrijven over wat er om je heen gebeurt. Het maakt niet waarover. ‘Het hoeft niet goed te zijn, of mooi. Het mag bagger zijn, want je schrijft voor jezelf,’ zegt Nathalie Goldberg in haar  onvolprezen boek Schrijven vanuit je hart.

Zenschrijven

Goldbergs manier van schrijven is een vorm van meditatie. Omdat ik een fan ben van haar aanpak reserveer ik wekelijks een uur voor meditatie- of zenschrijven. Op mijn website laat ik weten wanneer het is en dat mensen welkom zijn om aan te sluiten. In het begin deed ik dat om er voor te zorgen dat ik het zou blijven doen. Inmiddels kijk ik er echt naar uit om wat het me oplevert.
Soms schrijf ik alleen, meestal schrijf ik samen met een paar mensen. Ik geef aan het begin een korte aanzet en dan gaan we zonder praten of oogcontact een aantal rondes aan de slag. We schrijven meerdere keren over hetzelfde onderwerp.  De inspiratiebron kan van alles zijn: een voorwerp, een afbeelding, een dichtregel, een vraag, een herinnering of een doe-opdracht.

Schrijf over wat je dwarszit

Laatst gebruikte ik een van Goldbergs suggesties: ‘schrijf over datgene wat je dwarszit, waar je bang voor bent, over de dingen waarover je niet over wilt praten. Leer open en eerlijk te zijn.’ Toegegeven, ik aarzelde wel even, ook omdat er meer mensen aan tafel zaten. Want leuk is anders. Een ruzie, een situatie waarin je  verschrikkelijk kwaad werd, het moment waarop je precies de verkeerde keuze maakte,  zet je zelf er maar toe om daarover heel precies te schrijven.  Wat doet dat met je lijf, je hoofd, hoe zit de situatie in elkaar?
Met een freewrite à la Goldberg is dat te doen. Je zet de timer en schrijft een eerste zin: ‘Als ik denk aan die keer dat …’  en dan laat je de pen verder het werk doen. Het helpt dat je weet dat je voor jezelf schrijft; je hoeft het aan niemand te laten lezen.

Ruimte

Het bleek voor mij een verrassend positieve ervaring. Daagse dingen verdwenen al tijdens de eerste schrijfronde naar de achtergrond.  Er ontstond ruimte voor een andere kijk op de kwestie,  andere ideeën en gevoelens kwamen op papier. Nieuwe inzichten ook, en er kwam zelfs een vraag naar boven. Op persoonlijk vlak is het zeker de moeite waard om te proberen, schrijven over gevoelige onderwerpen.

Personages in verhalen 

En er is meer. Want verhaalpersonages maken immers ook van alles mee. En het zijn juist hun problemen die de lezer bezighouden. Heb je daarover al eens geschreven vanuit jezelf, dan kun je ze gemakkelijker beschrijven. En zet jij hun worstelingen levensecht neer, dan werpt dat vruchten af.

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. In haar boek Schrijfstarters staan ook suggesties om te schrijven over gevoelige onderwerpen als woede, wraak en jaloezie. 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl