Wat je kunt leren van meesterverteller Neil Gaiman

[mc4wp_form id="77"]

Schrijver Neil Gaiman is een van de invloedrijkste mediamensen ter wereld. De lijst met literaire prijzen die hij voor zijn boeken ontving is indrukwekkend, veel van zijn werk is verfilmd en op Twitter heeft hij ruim twee miljoen volgers.

Tot 2013  had ik, behalve zijn boek Stardust, eigenlijk nooit iets van deze auteur gelezen. Maar toen maakte ik via mijn werk als coördinator schrijven bij De VAK, centrum voor de kunsten in Delft kennis met Martijn Lindeboom. Op onze prachtige locatie aan de Westvest organiseerden we dat jaar de Paul Harlanddag en aansluitend gaf Martijn een cursus.  Natuurlijk deed ik mee en zo leerde ik de weidsheid van het fantastische genre beter kennen. Martijn spoorde ons aan om veel te lezen: ook, – of juist –  buiten je comfortzone. Mijn voorkeuren waren Anansiverhalen, Russische sprookjes, surrealistische verhalen en boeken met magisch realisme. En dat is trouwens niet veranderd: niets voor niets geef ik daarin nog steeds regelmatig workshops of een cursus.

Martijn gaf ons een hele lijst met tips voor auteurs en boeken en een daarvan was American Gods. Mijn keuze om juist dat boek van Neil Gaiman te gaan lezen was min of meer toevallig: ik zou een korte vakantie in het huis van mijn dochter doorbrengen en zag het boek bij haar in de kast staan. Lekker handig, dacht ik, dan hoefde ik niet op zoek te gaan naar andere titels. Heel veel zin of verwachtingen had ik trouwens niet. Ik had, eigenwijs, NIET de achterflap gelezen maar sprong meteen in het diepe. Maar al na een paar alinea’s was ik om. Ik kon het boek niet meer wegleggen! Gaimans schrijfstijl bleek soepel, onderhoudend en uitnodigend. Dat alleen al is voor een schrijfdocent een cadeautje. En de inhoud van het verhaal vond ik ronduit intrigerend! Juist omdat ik er helemaal niets over had gelezen kwam voor mij het besef wie Wednesday was pas na een tijdje. Daarna werd het lezen van het boek één grote, plezierige ontdekkingstocht. Wie was wie?

Inmiddels heb ik meerdere boeken van Gaiman gelezen. Onlangs nog Norse mythology, waarin hij de Noorse goden gezichten en karakters geeft. Ik kreeg toen de neiging om steeds langzamer te gaan lezen, om het boek maar niet weg te hoeven leggen!
Maar de grootste verrassing is voor mij nog steeds the Graveyard book, een young adultverhaal dat in 2008 verscheen en vele malen werd bekroond. Met een sublieme mix van spanning, humor en geloofwaardigheid neemt Gaiman jong en oud moeiteloos mee in de belevenissen van een jongen die opgroeit in het dodenrijk.

Voor mij is Gaiman een van de beste auteurs van het moment, altijd inspirerend, of je nu wel of niet van het genre houdt. En of het nu binnen of buiten je comfortzone valt: lees in ieder geval iets van Gaimans werk. Keuze zat!

Wat kun je als schrijver leren van deze man? De meesterverteller heeft zelf een aantal regels opgesteld. Doe er je voordeel mee.

 • Schrijf! Iemand anders doet dat niet voor je.
 • Schrijf woord na woord; weeg en kies je woorden zorgvuldig.
 • Ben je begonnen met schrijven? Wat het ook mag zijn: maak het af.
 • Als je klaar bent met schrijven, leg je werk dan weg. Pak het op een later moment en lees het alsof je het voor de eerste keer ziet.
 • Laat het dan zien aan iemand die a) houdt van het genre dat je hebt geschreven en b) wiens mening je op prijs stelt.
 • Onthoud dit: als iemand je werk leest en zegt dat er iets niet klopt, dan heeft die het bijna altijd bij het rechte eind.
 • Als iemand zegt precies te weten waar dat in zit en hoe het beter kan, dan heeft die het bijna altijd mis.
 • Herschrijf je een tekst, accepteer dan dat je soms eerst iets anders moet schrijven voor het echt lukt om hem echt goed te krijgen.
 • Streven naar een perfecte tekst is net zoiets als de horizon grijpen. Houdt een open mind voor mogelijkheden.
 • Zorg voor binnenpretjes, zodat je af en toe om je eigen grappen kunt lachen.
 • En misschien wel het allerbelangrijkste aan schrijven: als je er vertrouwen in hebt; en er zeker van bent dat het iets zal worden dan kan je alles schrijven wat je maar wilt. Dus: schrijf jouw verhaal zoals jij vindt dat het geschreven moet worden. Wees eerlijk en vertel het zo goed als je kunt.
 • Ik weet niet of er nog andere regels zijn. In ieder geval geen regels die er toe doen.

Veel schrijfplezier!

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft.

[mc4wp_form id="77"]