Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

Vastlopen bij het schrijven overkomt beginnende én professionele schrijvers. Het gebeurde mij ook! Ik wens het niemand toe. De oplossing had ik gelukkig zelf.

Echt vastlopen? Het was me nog nooit overkomen. Eerste versies schrijf ik meestal vrij gemakkelijk. Herschrijven, finetunen, daar gaat bij mij de meeste tijd en energie inzitten. Maar een tijdje geleden besloot ik mee te doen aan een blogchallenge. Ik wilde wel eens ervaren wat zo’n stok achter de deur voor mij zou doen!  Blijmoedig stapte ik in en na twee weken kwam ik van een koude kermis thuis. Ik kreeg geen blogwoord meer op papier. Maar gelukkig wist ik wat je daaraan kunt doen.

Hieronder alvast vijf tips om te voorkomen dat je vastloopt. Kijk welke bij je past, en: ze kunnen ook werken als je al vastgelopen bent!

1. Maak een goed overzicht van je werk
Waarmee ben je bezig? Met het maken van een raamwerk kan je jouw verhaal op hoofdlijnen uitzetten.  Voordeel hiervan is dat je in één oogopslag kunt zien waar je aan kunt werken, en dat je kunt kiezen. Begin met een klus die je aanspreekt: dat kan ook prima de spannendste scene in je verhaal zijn.

2. Op tijd even afstand nemen
Af en toe een dag vrij nemen om je hoofd helemaal leeg te maken kan echt geen kwaad. Deze methode heb ik zelf gebruikt om uit de blogblokkade te raken. Doordat ik mezelf toestond om gewoon even niet aan de blogs te werken kwam er weer ruimte om er met plezier aan te werken.

3. Tussendoor iets anders schrijven
Louis Stiller adviseert in zijn Grote schrijf-doe-boek bijvoorbeeld om een lijstje te maken met kleine alledaagse bezigheden en die te laten uitvoeren door je verhaalpersonage. Mijn ervaring daarmee is heel positief. Omdat ik die bezigheden door en door ken hoefde ik er nauwelijks over na te denken. En een keer was er een mooie bijvangst: ik leerde mijn personage beter kennen omdat ik ontdekte dat hij het eigenlijk wel fijn vond met zijn handen in het warme afwaswater.

4. Leg de lat niet te hoog
Het is maar weinig schrijvers gegeven om in een keer perfecte zinnen te schrijven. Vertel gewoon wat je wilt vertellen, zorg dat je daar blij van wordt. Vervolgens plan je op een later moment tijd in om te herschrijven.

5. Stop met schrijven terwijl je nog ideeën hebt
Dan heb je meteen een goede opstap  voor je volgende schrijfsessie.

Veel schrijfplezier!

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. Maak voor een frisse blik op je werk een afspraak voor een schrijfconsult.

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de servicemail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl