voorkom een writers block

Hoe voorkom je een writers block

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl

een writers block voorkomen

Hoe voorkom je een writers block?  Vastlopen bij het schrijven, het overkomt beginnende én professionele schrijvers. Een tijdje geleden gebeurde het mij ook! 
Ik had me aangemeld voor een blogchallenge omdat ik wel eens wilde ervaren wat zo’n stok achter de deur voor mij zou doen. Het was een traject van dertig dagen, goed te overzien. 
Maar na twee weken bleef mijn schrijfblok blanco en knipperde mijn cursor stilletjes als ik wilde schrijven aan een blogopdracht.

Helling
Het was net een soort helling waar ik langzaam afgleed. Maar het proces stoppen lukte op dat moment niet meer. De opdrachten waren voor mij zo dwingend dat ik geen blogwoord meer op papier kreeg. Echt een vreemde gewaarwording, want hoewel ik geen snelle schrijver ben vloeien mijn eerste versies meestal vlot uit de pen. 

Tijd
Het gaf me een gevoel van falen. Gelukkig leed mijn andere schrijfwerk er niet onder, en  omdat ik wist wat je aan een writers block kunt doen, kwam ik er ook weer van af. Al duurde dat langer dan ik had kunnen denken.  Het had best even tijd nodig.

Vijf tips
Vastlopen bij het schrijven: ik wens het niemand toe. En omdat voorkomen altijd beter is dan genezen deel ik graag vijf tips waarmee je een writers block voorkomt.   

1. Maak een goed overzicht van je werk
Waarmee ben je bezig? Met het maken van een raamwerk kan je jouw verhaal op hoofdlijnen uitzetten.  Voordeel hiervan is dat je in één oogopslag kunt zien waar je aan kunt werken, en dat je kunt kiezen. Begin met een klus die je aanspreekt: dat kan ook prima de spannendste scene in je verhaal zijn.

2. Tijdig even afstand nemen
Af en toe een dag vrij nemen om je hoofd helemaal leeg te maken kan echt geen kwaad. Deze methode heb ik zelf gebruikt om uit het writers block te raken. Doordat ik mezelf toestond om gewoon even niet aan de blogs te werken kwam er weer ruimte om er met plezier aan te werken.

3. Tussendoor iets anders schrijven
Louis Stiller adviseert in zijn Grote schrijf-doe-boek bijvoorbeeld om een lijstje te maken met kleine alledaagse bezigheden en die te laten uitvoeren door je verhaalpersonage. Mijn ervaring daarmee is heel positief. Omdat ik die bezigheden door en door ken hoefde ik er nauwelijks over na te denken. En een keer was er een mooie bijvangst: ik leerde mijn personage beter kennen omdat ik ontdekte dat hij het eigenlijk wel fijn vond met zijn handen in het warme afwaswater.

4. Leg de lat niet te hoog
Het is maar weinig schrijvers gegeven om in een keer perfecte zinnen te schrijven. Vertel gewoon wat je wilt vertellen, zorg dat je daar blij van wordt. Vervolgens plan je op een later moment tijd in om te herschrijven.

5. Stop met schrijven terwijl je nog ideeën hebt
Dan heb je meteen een goede opstap  voor je volgende schrijfsessie.

Veel schrijfplezier!

Schrijven in Delft deelt graag tips en informatie over schrijven. 

Marja van Rossum is docent creatief schrijven en schrijfcoach bij Schrijven in Delft. Loop je vast? Wil je weten hoe je een goed raamwerk maakt voor jouw verhaal? Of heb je behoefte aan een frisse blik op je werk? Maak dan een afspraak voor een schrijfconsult. 

Ontvang iedere laatste week van de maand nieuws en tips over schrijven en een inspirerende schrijfopdracht in je mailbox:

LET OP: bevestig je aanmelding ook via de link in je mail. Niet ontvangen? Check je spambox, voeg ons adres toe aan de veilige afzenders!

– – – – – – – – – – – – – – 

Uitschrijven?
Gebruik de directe link in de mail of stuur een bericht naar info@schrijvenindelft.nl